Kafija ir sastopama teju katrā virtuvē. Nereti to izmantojam ne tikai dienišķās mundruma devas pagatavošanai, bet arī skaistumkopšanā. Tomēr, vai zināji, ka ar kafijas biezumiem iespējams glābt pat saskrāpētu koka mēbeļu virsmu? Šo un citus netradicionālus kafijas pielietošanas veidus piedāvā ziņu portāls "MSN Living".
1. Ledusskapja un saldētavas atsvaidzināšanai Ja ledusskapī vai saldētavā kādu laiku glabājies sabojājies pārtikas produkts, aiz sevis atstājot nepatīkamu aromātu, ko nav iespējams izvēdināt, ieliec tajā trauku ar sausiem kafijas biezumiem. Pāris dienu laikā smaka būs zudusi, un šo metodi vari izmantot arī profilaktiski. 2. Automašīnai Kafija ir tik aromātiska, ka vari to izmantot jebkur, kur nepieciešams atsvaidzināt gaisu. Ja vēlies, lai patīkamāk smaržotu tava automašīna, izžāvē kafijas biezumus uz cepamā papīra, ieliec tos no neilona zeķes veidotā maisiņā un aizsien maisiņa galu! 3. Santehnikas tīrīšanai Ar kafijas biezumiem iespējams teicami notīrīt izlietnes un podus – uzklāj tos netīrajai virsmai un vienkārši noberz ar suku! 4. Roku ādas kopšanai pēc gatavošanas Ķiploku un sīpolu griešana vai jūras velšu gatavošana uz ādas vēl ilgi atstāj produktu nepatīkamo smaku. Ja tās notīrīšanai nelīdz ne mazgāšanas līdzekļi, ne citrona sula, izmēģini kafiju! Noberz pirkstus ar kafijas biezumiem, reizē attīrot arī ādu no atmirušajām šūnām. 6. Saskrāpētas koka virsmas atjaunošanai Gadu gaitā koka mēbeles iemanto skrāpējumus un citus vizuālus nolietošanās defektus. Lai tos mazinātu, no šķīstošās kafijas un ūdens pagatavo šķidru pastu un ar vates plāksnīti uzklāj to bojātajai virsmai. Lieko masu notīri, pārējai ļauj nožūt! Protams, šī metode derēs vien tumšākas krāsas kokam. 6. Pret kaitēkļiem un dzīvniekiem Lai gliemeži neapgrauztu tevis stādītās puķes, mājā neiemitinātos skudras un kaimiņu kaķi neiezīmētu teritoriju viņiem nepiederošās vietās, sajauc kafijas biezumus ar apelsīna miziņu un iegūto masu plānā kārtiņā noklāj problēmvietās. Spēcīgais aromāts un skābā vide atbaidīs visus nelūgtos viesus. Tāpat kafijas biezumi der mēslojumam – tie satur kāliju, magniju, kalciju un virkni citu vērtīgu minerālvielu. Tiesa, kafija ir pārāk skāba, lai to kā mēslojumu lietotu tīrā veidā, tomēr, sajaucot to ar ūdeni (200 g kafijas uz trīs litriem ūdens) un ļaujot šķīdumam nakti nostāvēties, iegūsi drošu līdzekli augu kopšanai. 7. Gardām maltītēm Tase kafijas brokastīs ir teju katra cilvēka rituāls, tomēr svaigi kafijas biezumi lieliski papildinās arī gaļas ēdienus. Pievieno šķipsniņu biezumu steikam, cūkgaļai vai citiem gaļas ēdieniem, piešķirot tiem īpašu garšu! Tāpat vari kafiju izmantot marinādes gatavošanā vai arī, ar to aizstājot ūdeni, kas paredzēts receptē. Avoti: https://www.delfi.lv/tavamaja/padomi/45061986_netradicionali-kafijas-izmantosanas-veidi-tavam-un-majokla-skaistumam Šobrīd, kad vairāk laika pavadām mājās, nekā ceļojot, daudzi no mums noteikti arī biežāk sāk aizdomāties par jauniem vaļaspriekiem. Tiem, kam ir iespēja pagalmā audzēt ziedus vai siltumnīcās dārzeņus, turklāt rīts nav iedomājams bez kafijas tases – nemetiet ārā kafijas biezumus, jo šis ir lielisks laiks eksperimentiem ar kafijas biezumiem. Un te es nedomāju zīlēšanu. Ir veikts pētījums par kafijas biezumu izmantošanu augkopībā. Labā ziņa - kafijas biezumi kavē nezāļu attīstību un atbaida kaitēkļus, bet tajā pašā laikā kafijas biezumi, diemžēl, var negatīvi ietekmēt sēklu dīgšanu un kavē augšanas procesu, informē pētījuma pārstāve.
Izmēģinājums tika veikts ar desmit veida dārzaugiem – kafijas biezumi dažādās svaigu kafijas biezumu devās tika iestrādāti gan tieši sējot augsnē, gan stādot dēstus. Jau mēnesi pēc sējas zinātnieki izdarījuši arī pirmos secinājumus par kafijas biezumu divējādo ietekmi. "Svaigi kafijas biezumi aizkavē sēklu dīgšanu un kavē augšanas procesu. Savukārt otrs vērojums ir patiešām ļoti iepriecinošs – kafijas biezumi kavē nezāļu attīstību un atbaida kaitēkļus (gurķiem, bazilikam, kāpostiem ir mazāk kaitēkļu bojājumu)," stāsta zinātniece. Zinātniece arī novērojusi, ka dobēs, kur sastādīti sīpoli un tie apbērti ar kafiju, lociņi ir mazāki, tiesa, arī nezāļu ir mazāk. "Caurmērā lauciņos ar kafijas biezumiem dārzeņi un garšaugi aug lēnāk nekā bez kafijas," piebilst zinātniece. "Tas skaidrojams ar svaigos kafijas biezumos esošo ķīmiski aktīvo savienojumu toksisko ietekmi uz augiem un augsnes mikrofloru, traucējot barības elementu uzņemšanu un ietekmējot augšanas dinamiku." Kā ieskicē zinātniece, pētījumā viņi arī novērojuši, ka kafijas biezumi ir labs palīgs kaitēkļu apkarošanā, kas iecienījuši augus. Viņa norāda, ka kafijas biezumi varētu būt videi draudzīgs kaitēkļu apkarošanas līdzeklis. Tas būtu lielisks mūsu zinātnieku atklājums, kas atbrīvotu no nepieciešamības savus dārzus un augus indēt ar dažādām toksiskiem maisījumiem, kuriem ir ilgstoša negatīva ietekme uz vidi un cilvēku veselību. Ja tev nav piemājas dārziņa, izžāvētos kafijas biezumus var izmantot arī telpaugu mēslošanai. Tos telpaugiem var plānā kārtā uzbērt uz augsnes virskārtas un nedaudz iestrādāt substrātā, lai augs uzņem visas vērtīgās vielas no biezumiem. Turklāt, ar kafijas biezumiem efektīvi var noberzt arī podus vai pat izlietnes, kā arī no brūnganās masas var izgatavot gaisa atsvaidzinātāju. Tikai tādā gadījumā biezumus nāksies izžāvēt un ielikt maisiņā. Šāds atsvaidzinātājs noderēs ne tikai automašīnai, bet arī iekštelpām. Tāpat neaizmirsti, ka no kafijas biezumiem var pagatavot aromātisku skrubi. Avoti: https://www.delfi.lv/majadarzs/aktuali/petijums-kafijas-biezumi-kave-nezalu-attistibu-un-atbaida-kaiteklus.d?id=51257455 https://www.delfi.lv/majadarzs/aktuali/kafijas-biezumi-paligs-telpaugu-lutinasanai-un-majas-darbos.d?id=50729503 Ir pagājis labs laiks kopš pēdējā bloga ieraksta. Var tikai prātā aptvert, cik daudz kafijas pa šo laiku ir pagatavots un izdzerts, un cik daudz jaunu dzērienu atklāts! Lai nu kā, esmu atpakaļ un arī mūsu tik ļoti gaidītā vasara tuvojas ar joni un virsraksts liek aizdomāties par to, ka terašu sezona ir jau pavisam, pavisam tuvu! Turklāt, jau ir skaitītas dienas, cik drīz varēsim tās izbaudīt savu kolēģu, nevis tikai ģimenes lokā. Ja būsim precīzi – tu un vēl divdesmit četri kolēģi. Atklājot āra sezonu, varam apdomāt jaunas ledus kafijas dzērienu receptes, jo karstā pavasara dienā nav nekā atsvaidzinošāka kā ledusauksta kafija. Zemāk piedāvāju aplūkot 6 receptes. Obligāti saglabā!
Avots: https://www.kafijasdraugs.lv/blogs/recepte-atsvaidzinosai-nedelas-nogalei/
Baristas un kafijas eksperti stāsta, ka gaumes ir dažādas un pat Latvijā pastāv atšķirības starp to, kādu kafiju cilvēki izvēlas ikdienā. Rīgā un Pierīgā biežāk dzer Cafe Latte, Cappucino un citus kafijas dzērienus ar pienu, bet, izbraucot tālāk uz reģioniem, cieņā ir tradicionālā, stipri melnā kafija un kafija ar pienu. Bet kā plašajā kafijas dzērienu klāstā atrast savējo, ja kafijas kultūrā jūtaties kā iesācēji?
Krājiet pieredzi! “Ja jūs vīnzinim pajautāsiet, kā iemācīties orientēties vīnos, viņš teiks – sāciet dzert vīnu. To pašu varētu teikt par kafiju,” iesaka kafijas eksperti. Ja cilvēks ar kafiju ir uz “jūs”, tiek ieteikts meklēt īsto garšu tur, kur tā tiek radīta – apstaigāt kafijas tirdzniecības vietas, pamazām nogaršojot visus pieejamos dzērienus un izvēloties to, kas garšo vislabāk. Kad atrasta garša, kas ir pa prātam, var painteresēties īpaši par šo kafijas dzērienu un variēt ar piena daudzumu, cukuru, dažādu garšu sīrupiem. Ceļojot ir vērts iegriezties vietējos restorānos un bodītēs un pagaršot, kā jau pazīstamo kafijas dzērienu gatavo citur. Izmēģiniet dažādus pienus “Kafijai var pievienot aukstu pienu, kas līdzsvaros kafijas temperatūru un ļaus to baudīt nekavējoties. Savukārt kafijas automātos piens tiek uzsildīts līdz ideālai 70 grādu temperatūrai. Tā ir augstākā robeža, pie kuras piens nezaudē dabisko saldumu. Karstāks piens kļūst nedaudz sīvs,” stāsta kafijas eksperts Gatis Silenieks. Ja izvēlaties kafiju ar pienu, pirms pievienot cukuru vai citus saldinātājus, ieteicams dzērienu pagaršot – ja vien neesat īpaši saldas kafijas cienītājs, iespējams, ar dabisko piena saldumu pilnīgi pietiks. Baristas iesaka eksperimentēt arī ar dažādiem pieniem. Tirdzniecības vietās pieejamais klāsts ir daudzveidīgs – no ierastā govs piena līdz dažādiem bezlaktozes un augu pieniem. Tie mainīs arī kafijas garšu, tāpēc te paveras plašs lauks eskperimentiem. Eksperimentējiet ar sīrupiem Ierastā cukura vietā kafijai iespējams pievienot sīrupus ar dažādām garšām, no kurām populārākās ir vaniļa un karamele. Sīrupu, putukrējuma un dažādu garšu piedevu mode nāk no ASV, bet nu jau tas ir kafijas tirdzniecības vietu standarts visā pasaulē. “Kafijas ar dažādu garšu piedevām savulaik radušās nekvalitatīvas kafijas garšas uzlabošanai, jo cukurs un cukura sīrupi ir sliktas kafijas labākie draugi – ja kafija ir ļoti, ļoti rūgta, sīrupi padara to par baudāmu dzērienu. Tomēr ar katru gadu šie dzērieni kļūst aizvien populārāki, un diez vai tuvākajā laikā kaut kas mainīsies. Cilvēkiem patīk eksperimentēt, un kafijas krūzēs tiek miksēts viss, ko vien fantāzija spēj radīt,” stāsta Gatis Silenieks. Uzspēlējiet kafijas spēli! Ja esat nolēmuši gatavot kafiju mājās, tā ir lieliska iespēja paspēlēties ar kafijas stiprumu, ūdens daudzumu un citiem parametriem, kas ietekmē kafijas garšu. “Nopērciet divas dažādas kafijas un pagatavojiet tās identiskos veidos – šādi kafijas pupiņu garšas vērtē pat profesionāļi, kad jāizvēlas viena šķirne no vairākām. Ir simtiem kafijas pagatavošanas veidu, tāpēc uztveriet šo kā aizraujošu spēli vai zinātnisku eksperimentu, un pat ierastā kafija jums var sagādāt daudz patīkamu pārsteigumu,” iesaka Gatis Silenieks. Kafijas spēlei ir vairāki svarīgi elementi.
“Iegūt atkārtoti identisku garšu ar paša roku gatavotai kafijai ir baristas augstākā pilotāža. Tādēļ, ja vēlaties ik dienu dzert savu iecienīto kafiju ar nemainīgu garšu, visuzticamākais tomēr būs kafijas automāts. Tajā jau iepriekš ir uzstādīta baristas izstrādāta un pārbaudīta kafijas recepte – kafijas pupiņas tiek samaltas nepieciešamajā malumā, piens tiek uzkarsēts precīzi noteiktajā temperatūrā un sakuļ perfektu putu, tādējādi nodrošinot nemainīgi sabalansētu un baudāmu iecienītās kafijas garšu ik dienu,” skaidro eksperts, barista Gatis Silenieks. Mēs viņam pilnība piekrītam – nekas nav izcilāks par kafijas automātā pagatavotu kafiju no tikko maltām kafijas pupiņām. Turklāt gandrīz nav jāiesaistās kafijas pagatavošanas procesā. Vien nospiediet pogu un, kamēr tik pagatavota jūsu ik dienišķā kafijas tasīte, jūs varat ļauties citiem ne mazāk svarīgiem ik rīta rituāliem. Avots: https://www.narvesen.lv/kafija/kafijas-klubs/kafijas-testesana Neskatoties uz to, cik ļoti ir izmainījusies dzīve, kā arī apzinoties faktu, ka planēta vairs nekad nebūs tāda, kāda tā bija līdz šim, mēs varam būt pateicīgi kosmosam, ka neviens nav atcēlis ik rīta kafijas dzeršanas rituālu. Patiesībā ticu, ka kopš liela daļa uzņēmumu strādā no mājām, rīta kafija sagādā vēl lielāku baudu, jo mēs visi varam baudīt tieši to kafiju, kura ir mūsu mīļākā pasaulē, lai kāda zīmola vai veida tā būtu. Un ļaujoties patiešām nesteidzīgai rīta kafijas malkošanai, varam pievērsties arī ikdienas e-pastu lasīšanas devai. Ik dienas kā darba devēju, tā darbinieku roka stiepjas pēc kāda kofeīna bagāta dzēriena, lai uzlabotu noskaņojumu un celtu enerģijas līmeni. Ne mazāk svarīgi, 70% kafijas cienītāju ir pārliecināti, ka atteikšanās no kafijas noteikti ietekmētu viņu darba spējas, liecina kafijas zintnieku apkopotie pētījumi, kas analizē kafijas spēju stimulēt darba un prāta spējas. Ir arī izpētīts, ka gada laikā Latvijas iedzīvotāji izdzer kafiju, kas mērāma vairākos miljonos krūzīšu. Kamēr pasaulē pēdējos gados kafijas uzvaras gājienu iet Cappuccino, Latvijas iedzīvotāju TOP3 nemainīgi ir klasiska kafija ar pienu, Caffe Latte un stipra, aromātiska melna kafija. Kafijas popularitāti nemainīgi uztur tie, kam kafija un darba spējas ir divi nedalāmi lielumi – kā liecina dažādi pētījumi, līdz ar baudījumu garšas kārpiņām tumšais, aromātiskais dzēriens ietver vairākas stimulējošas īpašības. 3 galvenās uzskaitām zemāk.
Pieņemt lielus lēmumus uz noguruma fona nav prātīgi, tādēļ, ja dienas beigās jāpieņem vēl kāds svarīgs lēmums, krūze kafijas palīdzēs uz mirkli sakoncentrēties, kontrolēti izsvērt visus par un pret un lemt ar “skaidru” prātu.
Prāta asumam un ātrākām mācībām. Ikviens, kas nemitīgi meklē veidus, kā papildināt savas zināšanas, ikdienā patērē dažādu saturu. Neatkarīgi no tā, vai tie ir raksti un blogi, žurnāli, zinātniski pētījumi, grāmatas, podkāsti vai video, šī informācija palīdz pieņemt lēmumus, ieviest jauninājumus un īstenot jaunas idejas savā profesionālajā jomā. Cik produktīvāki mēs būtu, ja spētu šo informāciju apgūt ātrāk? Pētījums vēsta, ka 200 mg kofeīna uzņemšana liek smadzenēm ātrāk uztvert vārdus un frāzes. Pētījumā arī konstatēts, ka kafijas patēriņš rada uzlabotu īstermiņa atmiņu un paaugstina spēju atrisināt loģikā balstītas problēmas. Neatkarīgi no tā, vai apgūstat jaunas tehnoloģijas, izmēģināt jaunu hobiju vai vienkārši pārlasāt dokumentus, krūze kafijas var veicināt informācijas uztveres ātrumu. Veicina radošumu un uzlabo noskaņojumu. Dažādi pētījumi norāda uz kafijas rituālu ietekmi mūsu radošumā. Tiem gan nav tiešas saistības ar kafijas dzeršanas ķīmisko ietekmi, bet gan kafiju kā iedvesmas avotu. Kafijas baudīšana ir sava veida socializēšanās forma. Tikšanās ar kolēģiem un klientiem pie kafijas tases var lauzt pastāvošos komunikācijas šķēršļus, raisot daudz brīvākas sarunas. Kāda pētījuma pārskats liecina, ka atkārtota 75 mg kofeīna (pielīdzināms vienai tasei kafijas) lietošana ik pēc 4 stundām var veicināt ilgstošu garastāvokļa uzlabošanos dienas laikā. Garastāvokli ietekmē ne tikai pats kofeīns, bet arī kafijas baudītāja ekspektācijas pēc kofeīna uzņemšanas, līdz ar enerģijas pieaugumu gūstot arī labāku garastāvokli. Pozitīvs noskaņojums un laba pašsajūta ir būtisks priekšnoteikums produktīvam darbam, kā arī, iespējams, tas mums dod spēku un pacietību pārdzīvot pienākušos laikus. Lai stipra kafija un laba veselība vienmēr ir ar jums, dārgie lasītāji! Avots: https://www.narvesen.lv/kafija/kafijas-klubs/kafija-un-produktivitate Kafijas kultūras ziņā Eiropas lielpilsētas – Londona, Amsterdama – Latvijai ir soli priekšā un tur plašā sabiedrībā ir pašsaprotama, piemēram, specialty jeb īpašas kvalitātes kafijas baudīšana, ko pie mums piekopj vien šaurs interesentu loks. Savukārt attiecībā uz alternatīvo pienu esam tikpat spēcīgi. Mēs labprāt baudām kafiju ar pienu, kas nesatur laktozi vai ir gatavots no dažādiem riekstiem, sēklām un graudaugiem. Kurš alternatīvais piens vislabāk sader ar kafiju un kādas tendences virmo kafijas pasaulē, skaidro kafijas eksperti Edīte Vimba un Rihards Saksons.
“Neatceros otru ar kafiju saistītu produktu, kas pēdējo 4–5 gadu laikā Latvijā tik strauji būtu ienācis apritē un nostiprinājies uz palikšanu,” atzīst Rihards Saksons. Viņš ir pārliecināts, ka ar kafiju vēl joprojām vislabāk sader tieši klasiskais piens ar augstu tauku saturu. Šāda veida kafijas dzēriens ir salds un kafijas garša ir līdzsvarā. Tomēr, ja klasiskais piens jāaizvieto, tad tam tuvākais aizvietotājs būs bezlaktozes piens. Otra labākā alternatīva ir mandeļu piens. Tas būs piemērots tiem, kuri vēlas saldu Cappuccino vai Latte. Garšas ziņā kafija ar mandeļu pienu ir kā kafijas cepums – tā kūst mutē un saldā garša savienojumā ar kafiju atstāj patīkamu un ilgu pēcgaršu. Turpretim, ja ir vēlme pēc mazāk salda dzēriena, tad ar kafiju labi sader sojas piens. Sojas piena specifiskā piegarša izteikti izceļ kafijas garšas notis. Savukārt labs rīta starteris būs Espresso Macchiato ar nelielu daudzumu uzputota auzu piena – veselīgs gardums bez cukura. “Cilvēki kļūst izglītotāki un arvien vairāk domā par savu uzturu. Kafija ar alternatīvajiem pieniem ir draudzīga izvēle gan vegāniem un cilvēkiem ar laktozes nepanesību, gan jaunajām māmiņām, taču tie derēs arī tiem, kuri ikdienas uzturā labprāt lieto govs pienu, jo ir bagātīgi ar vitamīniem un minerālvielām. Ne velti alternatīvie pieni ir tik iecienīti – daļai cilvēku govs piena produktu lietošana var izraisīt nepatīkamus gremošanas traucējumus, kas saistīti ar pienā esošās laktozes nepanesību. Tāpēc ļoti piemērots ir bezlaktozes piens, kas garšas un rakstura ziņā neatšķiras no ierastajiem piena produktiem un arī duetā ar melnu kafiju būs vistuvākais klasiskai kafijai ar pienu.,” skaidro Edīte Vimba. Jebkuram kafijas dzērienam var pievienot alternatīvo pienu, taču jāpatur prātā, ka tam piemīt gana izteiksmīgs raksturs un arī savi niķi, tāpēc, iespējams, ne visi alternatīvie pieni izcili sadarbosies ar kafiju. “Gatavojot pienu no mandelēm, Indijas riekstiem, lazdu vai makadamijas riekstiem, rīsiem, auzām, sojas, speltas, kaņepju sēklām vai kvinojas, iespējams gūt dažādas aizraujošas garšu pieredzes, taču jāpatur prātā, ka tie spēcīgi ietekmēs kafijas garšu. Turklāt augu pieni putojot uzvedas pavisam citādi nekā govs piens, jo vairumam šo alternatīvu sastāvā gluži vienkārši nepietiek tauku putu radīšanai,” skaidro barista, atgādinot, ka labākā izvēle kafijas garšas saglabāšanai tomēr būs bezlaktozes govs piens. Straujais alternatīvo pienu patēriņa pieaugums ir redzams ik dienu, un tiek prognozēts, ka tā nozīme tuvāko gadu laikā turpinās palielināties gan Latvijā, gan visā pasaulē. Tas arī kafijas ekspertus mudina nestāvēt uz vietas un piedāvāt arvien jaunus kafijas dzērienus ar alternatīvo pienu. Šobrīd alternatīvā piena biznesa apgrozījums pasaulē ir apmēram 16 miljardi ASV dolāru, kamēr tradicionālā piena rūpniecības apjoms sasniedz 440 miljardus ASV dolāru. Toties prognozes 2024. gadam liecina, ka alternatīvo pienu industrijas apmērs divkāršosies. Avoti: https://www.narvesen.lv/kafija/kafijas-klubs/kads-piens-vislabak-sader-ar-kafiju “Atbilde slēpjas pašā kafijā”, tā lēš kafijas eksperti. Īstie kafijas pazinēji ļoti labi orientējas kafijas koku audzēšanas reģioniem raksturīgajās dažādajās garšās. Šie eksperti pastāvīgi mēģina atklāt un izcelt kādu no kafijas pupiņās atrodamajām garšas niansēm, kuru tajās ir bezgalīgi daudz. Turklāt, grauzdējot pupiņu, var iegūt atšķirīgu kafijas raksturu, īpašības un aromātu, savukārt, veidojot maisījumus un variējot grauzdējuma pakāpi, šīs garšas var izcelt un pastiprināt. Kā ikvienā jomā, arī kafijas pasaulē tirgotāji meklē unikālo, atšķirīgo. Tāpēc baristas un audzētāji atrod aizvien jaunas nianses.
Labākās receptes meklējumi Receptes izmēģināšanai vajadzīgas apmēram divas nedēļas laika, kas varētu šķist īss laiks, bet patiesībā process ir visai sarežģīts. Receptes tapšanā ir iesaistīti apmēram desmit cilvēki – izejvielu ražotāji, baristas ar savu garšu pasauli, tie, kas pārzina tirgu un aktuālās tendences. Šie cilvēki ir inovatori, viņi un paspēj citiem būt soli priekšā. Krūzīšu skaits, kamēr tiec līdz receptei, mērāms simtos. Lai izvēlētos trīs jaunas receptes, ir jāizmēģina apmēram piecpadsmit, kā arī ir jānogaršo apmēram 50 dažādus sīrupus, lai saprastu, ko noteikti neizmantot. Vienmēr aktuāla ir mandele, vaniļa, karamele, kokosrieksts, piparmētra, taču arī no šiem klasiskajiem sīrupiem iespējams radīt bezgalīgu skaitu garšu kombināciju. Nozīme ir visam – kafijas šķirnei, temperatūrai, pievienotajam pienam, dzēriena veidam. Tāpat receptes izveidē jāņem vērā, kāds gadalaiks ir aiz loga, kādas ir aktuālās garšu tendences. “Mums Latvijā tuvākas ir itāļu kafijas dzeršanas tradīcijas uz espresso bāzes, mums ir svarīgs rūgtumiņš, bet gardēžiem un pazinējiem sirdij tuvāka ir arabica ar pavisam citu noti, ko mums kā lielam tirgotājam nav tik viegli integrēt tirgū. Jaunajai mileniāļu paaudzei klasiskā kafijas garša ir mazāk būtiska, viņiem svarīgāks ir savs kafijas piena dzēriens ar iemīļoto garšas noti un piederība zīmolam,” novērojumos dalās kafijas eksperts. Garšu krustošanās – sāļu ar saldu vai pikantu ar saldu? Viena no mūsu laikmeta tendencēm ir garšu krustošanās dažādās pārtikas grupās. Piemēram, ja jums ļoti garšo deserts creme brulee, jums garšos arī kafija ar šim desertam raksturīgo noti, un agri vai vēlu tā arī nonāks jūsu kafijas dzērienā. Un otrādi – piemēram, austrumnieciskā chai latte garšu buķete no kafijas tirdzniecības vietām ir pārcēlusies uz citām pārtikas produktu grupām. Krustot var visu – sāļu ar saldu, pikantu ar saldu, jo tas viss ir iekšā pašā kafijas pupiņā, tāpēc dažādas garšas lieliski harmonē. Nemainīgas vērtības, kas “draudzējas” ar kafiju, ir rieksti, šokolāde, kanēlis un kardamons. Bet faktiski jebko, kas garšo citos ēdienos, ir iespējams pārnest uz kafijas dzērieniem. Tiesa gan, ieradumam liels spēks un nav nemaz tik vienkārši mainīt cilvēku garšas paradumus. Ir daudz vieglāk pierunāt cilvēku pagaršot jaunā veidā pagatavotu steiku nekā citādi pagatavotu kafiju. Vairums kafijas mīļotāju ir konservatīvi, no rīta grib savu ierasto kafiju iecienītajā krūzītē, un nekādus eksperimentus! Tāpēc arī, radot jaunas receptes, ir jāatrod vidusceļš starp dažu drosmīgo gardēžu un vairuma gaumi. Vai eksperimenti vienmēr attaisnojas? Katru recepti ietekmē pievienotās sastāvdaļas. Gadās, ka ne vienmēr esošais iznākums atbilst gaidītajam rezultātam. Kafijas garšu jūtami ietekmē piens vai piena aizstājēji, kuriem ir katram sava izteikta garša. Piemēram, nesen pārliecinājāmies, ka auzu piena aizstājējs nekādi neiet kopā ar mango. Nav garšīgi, un viss! Tādas īsti radikālas metodes klientiem nemaz nevar piedāvāt, jo garšas kārpiņas ir tā piedzītas ar pazīstamo garšu, ka to var mainīt tikai ļoti pakāpeniski. Taču ar diviem, trim dzērieniem var parādīt tendences un pateikt priekšā, ko būtu vērts nogaršot. Avoti: https://www.narvesen.lv/kafija/kafijas-klubs/recepsu-zinatne-kafijas-kruze-jeb-ka-top-originali-kafijas-dzerieni Tiek apgalvots, ka labākā dāvana romantikai ir grāmata, bet vai jūs esat mēģinājuši kādu apburt, pasniedzot tasi gardas, aromātiskas kafijas? Gandrīz katrs no mums ir dzirdējis par 5 mīlestības valodām. Mēs ticam, ka kafija varētu būt sestā.
Iepriecini savu mīļāko kolēģi Valentīndienā, pasniedzot kafijas / Nutellas dzērienu, kura recepti vari apskatīt zemāk: Nepieciešamās sastāvdaļas:
Saliec sastāvdaļas blenderī un blenderē, līdz masa kļūst viendabīga. Baudīt uzreiz. Šī dzēriena garšu vari uzlabot arī ar karoti vaniļas saldējuma un vēl nedaudz nutella krēma. Garantējam – dzēriens būs salds, gluži kā mīla! Ātri un vienkārši, turklāt kolēģe/-is būs smaidīgu muti un labu garastāvokli visas dienas garumā! P.S. Birojā nav blendera? Iegādāties to vari ŠEIT. - Un neaizmirsti galveno: nav jāgaida kāda noteikta diena, lai savu mīļoto cilvēku iepriecinātu ar tasi kafijas. Lutini savu mīļāko kolēģi karu dienu! :) Avoti: http://blogs.labakie.lv/6-gardas-kafijas-dzerienu-receptes/ Mūsdienās teju katrā sevi cienošā kafejnīcā kopā ar aromātisku tasi kafijas tiek pasniegta arī glāze vēsa ūdens. Šī ir skaista tradīcija, kurai ir arī praktiska nozīme, un te nav runa tikai par garšas uzlabošanu. Principā, pie katras kafijas tases vajadzētu izdzert arī glāzi ūdens. Kafija, tāpat kā tēja un kola, satur kofeīnu, kas veicina nieru darbību un ierosina pastiprinātu šķidruma izdalīšanos.
Kofeīnu saturošu dzērienu ir daudz – tā pati Latte, Cappucino, Espresso un citas. Iedarbībā uz cilvēka organismu kafiju var iedalīt 2 kategorijās – pilngraudu pupiņu un šķīstošā kafija. Atšķirība ir tāda, ka pilngraudu kafija satur vienlaicīgi 2 alkaloīdus – apvalkā un iekšpusē. Ārējais apvalks satur mums visiem zināmu alkaloīdu – kofeīnu*, bet tā iekšpuse satur teobromīnu**. Savukārt šķīstošā kafijas pagatavošanas procesā tiek izmantota tikai teobromīnu saturošā kafijas grauda iekšpuse. Ārējais apvalks tiek atdalīts no kafijas pupiņām un tiek nodots tālāk izmantošanā dažādu medikamentu vai sporta uztura ražošanai. Kad mēs dzeram pilngraudu kafiju, šie abi minētie alkoloīdi nonāk mūsu organismā vienlaicīgi, taču sāk savu iedarbību pēc kārtas. Pirmais iedarbojas kofeīns ar savu uzmundrinošo efektu, un pēc aptuveni 25 minūtēm savu iedarbību sāk teobromīns. Lūk, kā tas darbojas: kofeīns pēc savas būtības sašaurina asinsvadus visos mūsu iekšējos orgānos, izņemot nieres; tajās pēc pāris Espresso malkiem asinsvadi tieši pretēji paplašinās. Rezultāts – spiediena paaugstināšanās, nieru apasiņošanas uzlabošanās (kam ir urīndzenošs efekts), kas arī ir iemesls rasties vēlmei apmeklēt labierīcības. Un tomēr, nepaiet pat pusstunda, kad atkal sākam justies mazliet miegaini – šis ir brīdis, kas savu iedarbību sāk teobromīns. Alkaloīds, kas pretēji paaugstina spiedienu visos iekšējos orgānos, izņemot nierēs. Šoreiz spiediens tajās samazinās un, lai izvairītos no šī spiediena pazemināšanās, pēc katra kafijas malka ir ieteicams izdzert malku ūdens. Tā teikt, balansam. Ar šķīstošo kafiju viss ir vēl interesantāk. Par cik tā tiek izgatavota no kafijas pupiņām bez ārējā apvalka, kas nozīmē, ka šīs kafijas kofeīna saturs ir tikai 10%, bet teobromīna ir pārpārēm, efekts no šādas kafijas ir citādāks, proti, uzmundrinājuma sajūta nav tik izteikta. Daži vispār nejūt tā saukto “kofeīna spērienu” pēc izdzertas šķīstošās kafijas tases, bet toties var apgalvot, ka miegainības sajūta parādās daudz ātrāk. Paradokss: jā kāds tavs kolēģis, šķīstošās kafijas mīļotājs, saka, ka efekts no rīta kafijas ir nevis iet un darīt, bet gan tieši pretēji – miegs nāk vēl vairāk, tagad Tu zini, ka tas ir sastāvā esošā teobromīna dēļ. Interesants fakts: šoferi – tālbraucēji īpaši ir iecienījuši tieši šķīstošās kafijas dzērienus (3in1 un tml.), ko ir viegli un ātri pagatavot termokrūzēs. Viņi paši pat ir izdomājuši teicienu “30tā kilometra efekts”, proti, sakritība ir tāda, ka, izdzerot krūzi šķīstošās kafijas dzēriena, aptuveni pēc 20 minūtēm jeb 30 nobrauktiem km sāk parādīties neliela miegainība, kas ilgst aptuveni 1 stundu. Zinu, izklausās mazliet baisi. :D Šādos gadījumos ir īpaši ieteicams paralēli kafijai dzert arī ūdeni. Tīri vienkārši, lai negribētos gulēt. Labs padoms ir aizstāt šķīstoši kafiju ar stipru, melnu tēju. Tās sastāvā ir liels daudzums kofeīna, taču teobromīna nav vispār. Ir arī citi iemesli, kāpēc kafijas mīļotājiem ir ieteicams vienmēr tuvumā turēt ūdens glāzi. Garša. Pēc katra izdzertā ūdens malka kafija garšos kā pirmoreiz, t.i., dzerot kafiju bez ūdens, katrs nākamais malks zaudē savu garšu un vairs neliekas tik izcils. Tātad, ūdens attīra garšas kārpiņas un ļauj pilnvērtīgi izbaudīt katru kafijas malku. Normalizēts asinsspiediens. Tiem, kam mazliet bail dzert kafiju tieši šī iemesla dēļ, ka tā paaugstina asinsspiedienu un rada sirdsklauves, kas iet roku rokā ar nesaprotamu trauksmes sajūtu, ūdens būs glābiņš, jo vājina kofeīna iedarbību. Žilbinošs smaids. Mēs visi zinām, ka kafija satur pigmentu, kas iekrāso zobu emalju, taču, ja katram kafijas malkam sekos malks ūdens, pigments nepaspēs absorbēties zobu emaljā un, līdz ar to, nepadarīs tos dzeltenīgus. *Kofeīns ir metilksantīnu grupas alkaloīds un pasaulē visvairāk lietotā psihotropā viela. **Teobromīns ir rūgts alkaloīds, kas tiek iegūts no kakao koka. Tas pārsvarā ir sastopams šokolādē un citos pārtikas produktos. Avoti: http://hitrostigizni.ru/pochemu-kofe-obyazatelno-nado-zapivat-vodoj/ Veselīga dzīves stila piekritēji katru dienu meklē veselīgākos produktus – kafija nav izņēmums. Plašajā kafijas piedāvājumā, ekoloģiskā kafija pieejama plašā sortimentā. Kāpēc tā kļūs arvien populārāka? No plantācijām, līdz mūsu tasītēm, šīs kafijas pupiņas tiek audzētas un uzglabātas neizmantojot sintētiskus materiālus. Visi procesi tiek kontrolēti un tiem jāatbilst noteiktiem standartiem. Dzerot šīs kafijas varat būt droši, ka tās nesatur kaitīgas vielas. Turklāt šāda veida kafija ir videi draudzīga – tātad visi ir ieguvēji!
Ko tad īsti nozīmē šāds vārdu savienojums ”ekoloģiska kafija” jeb „bioloģiska kafija”, un kādu labumu sniedz ekoloģiskas kafijas dzēriens cilvēkiem un apkārtējai pasaulei? Ekoloģiska kafija tradicionāli tiek audzēta plantācijās, kas aizņem hektāriem lielu zemes platību zem atklātas debess. Taču daudzi kafijas augu veidi izrādās sevišķi uzņēmīgi attiecībā uz saules stariem, tāpēc tie nereti nīkuļo, tā arī nesagādājot ražu. Taču ne tik sen atpakaļ ir atklāts jauns kafijas pupiņu audzēšanas veids- augu audzēšanu augstu koku paēnā. Izrādās, ēnā audzētā bioloģiskā pupiņu kafija pārspēj tradicionālo dzērienu garšas un aromātu sniegtās priekšrocības. Ekoloģiskas kafijas audzēšanā, neizmanto nevienu agroķīmisko vielu. Zinātnieki ir izstrādājuši daudzas citas alternatīvas un drošus veidus, kā uzlabot augšanas procesu ar minimālu cilvēka iejaukšanos ekosistēmā. Šim nolūkam, piemēram, vairāk netiek izmantotas tādas palīgvielas, kā stimulatori, bet tiek lietots organiskais mēslojums un citi komponenti, kas nemaina augsnes sastāvu. Pastāv arī speciālas metodes, ar kuru palīdzību iespējams pasargāt augus, kuri ir jūtīgi pret ārējām klimata un augsnes izmaiņām. Piemēram, Amerikas Savienotajās Valstīs, kur notiek liela daļa kafijas pupiņu audzēšanas, valsts institūcijas nosaka standartus, kas jāievēro, lai izstrādājums būtu marķēts kā "bioloģisks" produkts, un uz tā varētu “uzliktu” zīmogu, par bioloģisku produktu. Attiecībā, uz kafiju ražotāji nevar izmantot sintētiskas vielas, piemēram, lielāko daļu pesticīdu, herbicīdus un mēslošanas līdzekļus. Ja kafija ir marķēta kā "bioloģska kafija", vismaz 95% pupiņu jābūt audzētām organiskos apstākļos. Saimniecībām, kuras audzē sertificētu bioloģisko pupiņu kafiju, tiek regulāri veiktas pārbaudes, saistībā ar ķimikāliju izmantošanu, to veic neatkarīgās sertificētās instances trīs gadus pēc kārtas, bet dažkārt arī ilgāk. Avoti: https://www.kafijasdraugs.lv/blogs/6-jaunumi-par-ko-jazina-kafijas-cienitajiem/ https://santinicoffee.lv/lv/jaunumi/ekologiskas-kafijas-audzesanas-ipatnibas/ |
|