Ir klāt kārtējā piektdiena un, pateicoties drūmajiem laikapstākļiem, noskaņojums lielākajai daļai no jums varētu būt diezgan melanholisks. Varu derēt, ka viss, ko šodien vēlies darīt ir ietīties pledā un sēdēt dīvānā ar lielu kafijas krūzi. Runājot par kafiju, mūsu “bez-biezumu” kafijas pagatavošanas veidu rubrika vēl nav galā. Šodien pastāstīšu tev par savu mīļāko kafijas pagatavošanas veidu, kuru izmantoju jau gadiem – kafijas pagatavošanu Moka Pot espreso aparātā – kanniņā. Moka Pot ir vislabākā izvēle tiem, kas vēlas pamosties ar spēcīgu espresso tipa enerģijas lādiņu. Klasiskais Moka kafijas pagatavotājs jāuzliek uz plīts un, izmantojot tvaika spiedienu, ūdens tiek izspiests caur malto kafiju. Pat ja izdzisīs elektrība, Tu tā pat spēsi remdēt slāpes pēc kafijas. Derēs gan gāzes, gan elektriskajai, gan arī indukcijas plītij. Vislabāk pielietojams pagatavojot mazus daudzumus stipras kafijas, kas ir vistuvākais īstam espresso, lai gan, atzīšos, es šajā aparātā pagatavoto porciju izmantoju sev vienai un klāt pievienoju arī mazliet piena. Moka aparāts ir dzimis Itālijā. 1880-to gadu beigās. Tas tika radīts ar mērķi paātrināt kafijas pagatavošanas procesu. Tolaik espresso kafijas automātu varēja sastapt tika bāros. Nedaudz vairāk kā 100 gadus vēlāk esošo kafijas automātu būtiskus uzlabojumus un rūpniecisku ražošanu uzsāka inovators no Milānas Luigi Bezzerra, kā rezultātā sākās būtisks kafijas lietošanas uzplaukums. Kafija kļuva par ļoti populāru dzērienu, taču ne visi to varēja atļauties ik dienas malkot bāros. Vēl jo vairāk – dārgos bāriem paredzētos espresso kafijas automātus iegādāties pašu vajadzībām. Dažus gadus vēlāk šī problēma tika atrisināta ar, es teiktu, ģeniālu izgudrojumu. Itālis Luigi De Ponti izgudroja Moka kafijas kannu un Alfonso Bialetti aizsāka masu tirdzniecību. Līdz pat šodienai zīmola Bialetti ir viens no pasaulē atpazīstamākajiem Moka kafijas kannu ražotājiem. No 1933. gada Moka kafijas kannas dizains praktiski nav mainījies. Tā oriģinālā forma ir astoņstūra forma, taču mūsdienās ir iespējams iegādāties visdažādāko formu, stilu, krāsu un izmēra aparātus (to izmērs tiek noteikts pēc tā, cik personām var tikt pagatavota espresso kafija, piem.: 1 – 18 pers.). To ir grūti sajaukt ar citām kafijas pagatavošanas ierīcēm. Lieliska, intensīva garša. Dzēriens, kas nes prieku jau vairāk nekā 80 gadus.
Īsumā, apakšējā traukā ielej ūdeni, vidējā daļā (piltuvē) ieber 2-3 tējkarotes maltas kafijas, uzskrūvē virsū augšējo daļu un liec kanniņu uz plīts. Gaidi, kad augšējā daļa būs piepildījusies ar kafiju. Šo procesu nevar palaist garām, jo pēc brīža ir dzirdama vārīšanās skaņa. Noteikti neaizej pārāk tālu, jo brīdī, kad kafija ir gatava, apakšējā aparāta daļa kļūst tukša (viss ūdens kopā ar kafiju pārceļas uz augšējo daļu) un, ja laicīgi nenoņemsi aparātu no plīts, pastāv iespēja, ka tas sadegs un būs nelietojams.
Par aparāta kopšanu: Mokas kafijas aparāts ir jāmazgā ar siltu ūdeni, īpašu uzmanību pievēršot filtram un gumijas blīvēm, bet nekādā gadījumā ne ar mazgāšanas līdzekļiem. Avoti: https://www.kafijasdraugs.lv/blogs/esat-nogurusi-no-kafijas-biezumiem/ https://mysicily.wordpress.com/2012/11/20/la-moka-caffettiera/ Comments are closed.
|
|