Ērts un vienkāršs veids, kā tikt pie labas rīta kafijas. Tas pat nav jautājums, bet gan ikviena kafijas mīļa sapnis. Protams, ir daļa cilvēku, kas mēdz nospiest kafijas automāta pogu un, kamēr lēnām tiek pagatavots enerģijas eliksīrs, nododas citiem ik rīta rituāliem. Citiem, savukārt, patīk iedziļināties kafijas pagatavošanas būtībā un izjust procesu līdz mielēm. Tiek lēsts, ka šī metode ļauj saīsināt pagatavošanas laiku, izvairoties no rūgtuma, ko rada lēnākas gatavošanas metodes, kā arī pagatavotās kafijas skābes līmenis ir daudz zemāks nekā izmantojot citas metodes, kas ir daudz piemērotāka kuņģim. Zinu, ka ir nepacietība uzzināt vairāk. Vēl labāk par tukšu runāšanu un kopēšanu no wikipedia taču strādā reāla cilvēka atsauksmes, vai ne? Tāpēc zemāk piedāvājam iespēju izlasīt, ko tad par šo kafijas pagatavošanu metodi saka fotogrāfijas, tehnoloģiju un ceļošanas entuziasts Miks Latvis. “Šis rīks ir pilnībā izmainījis manu sapratni par to, kas ir laba kafija un kā tādu pagatavot. Protams, zelta standarts vienmēr būs svaigi grauzdētas un maltas pupiņas, kas pagatavotas ar kārtīgu espresso aparātu, bet ja tādu labumu nav pa rokai, tad AeroPress spēj panākt pārsteidzoši labus rezultātus. Ko es esmu iemācījies? AeroPress man ir iemācījis novērtēt to, cik svarīgs ir katrs kafijas pagatavošanas solis. Pirmie mēģinājumi bija diezgan pavirši un garša katru reizi bija cita. Bet ar laiku spēju panākt to, ka katra kafija garšoja tieši tā, kā iepriekšējā. Ja katru reizi kafija garšo citādi, tad tas protams, ir interesanti, bet, ja ierodas ciemiņi, tad nav nekādas garantijas, ka viņi tiks pie labas kafijas. Ir svarīgi fiksēt kafijas un ūdens daudzumu. Bez mazajiem virtuves svariem būs ļoti grūti panākt vienu un to pašu kafijas garšu. Arī ūdens temperatūra ir svarīga, ar vārošu ūdeni var kafiju “piededzināt” un kafija, kas gatavota ar tām pašām pupiņām garšos sliktāk. Tad, kad var kontrolēt visus kafijas parametrus var arī sākt saprast, kā izmainīt recepti, lai nākamajā reizē kafija garšotu labāk. Sākumā bija vairāki gadījumi, kad nopērkot jaunas pupiņas likās, ka šīs nu gan ir negaršīgas un kafija nedzerama, bet pamainot gatavošanas apstākļus šī “negaršīgā” kafija pēkšņi kļūst garšīga. Tik garšīga, ka bija jāpērk uzreiz tādas pašas pupiņas. Tas brīdis, kad izdodas pagatavot vairākas vienādas un garšīgas kafijas krūzes, ir kā mazi svētki. Kāda ir mana šī brīža AeroPress kafijas recepte?
Avots: http://www.onkulis.com/2017/01/04/aeropress/ https://kafijaspasaule.lv/index.php?route=tltblog/tltblog&tltpath=blogs&tltblog_id=4 Comments are closed.
|
|