Mūsdienās teju katrā sevi cienošā kafejnīcā kopā ar aromātisku tasi kafijas tiek pasniegta arī glāze vēsa ūdens. Šī ir skaista tradīcija, kurai ir arī praktiska nozīme, un te nav runa tikai par garšas uzlabošanu. Principā, pie katras kafijas tases vajadzētu izdzert arī glāzi ūdens. Kafija, tāpat kā tēja un kola, satur kofeīnu, kas veicina nieru darbību un ierosina pastiprinātu šķidruma izdalīšanos.
Kofeīnu saturošu dzērienu ir daudz – tā pati Latte, Cappucino, Espresso un citas. Iedarbībā uz cilvēka organismu kafiju var iedalīt 2 kategorijās – pilngraudu pupiņu un šķīstošā kafija. Atšķirība ir tāda, ka pilngraudu kafija satur vienlaicīgi 2 alkaloīdus – apvalkā un iekšpusē. Ārējais apvalks satur mums visiem zināmu alkaloīdu – kofeīnu*, bet tā iekšpuse satur teobromīnu**. Savukārt šķīstošā kafijas pagatavošanas procesā tiek izmantota tikai teobromīnu saturošā kafijas grauda iekšpuse. Ārējais apvalks tiek atdalīts no kafijas pupiņām un tiek nodots tālāk izmantošanā dažādu medikamentu vai sporta uztura ražošanai. Kad mēs dzeram pilngraudu kafiju, šie abi minētie alkoloīdi nonāk mūsu organismā vienlaicīgi, taču sāk savu iedarbību pēc kārtas. Pirmais iedarbojas kofeīns ar savu uzmundrinošo efektu, un pēc aptuveni 25 minūtēm savu iedarbību sāk teobromīns. Lūk, kā tas darbojas: kofeīns pēc savas būtības sašaurina asinsvadus visos mūsu iekšējos orgānos, izņemot nieres; tajās pēc pāris Espresso malkiem asinsvadi tieši pretēji paplašinās. Rezultāts – spiediena paaugstināšanās, nieru apasiņošanas uzlabošanās (kam ir urīndzenošs efekts), kas arī ir iemesls rasties vēlmei apmeklēt labierīcības. Un tomēr, nepaiet pat pusstunda, kad atkal sākam justies mazliet miegaini – šis ir brīdis, kas savu iedarbību sāk teobromīns. Alkaloīds, kas pretēji paaugstina spiedienu visos iekšējos orgānos, izņemot nierēs. Šoreiz spiediens tajās samazinās un, lai izvairītos no šī spiediena pazemināšanās, pēc katra kafijas malka ir ieteicams izdzert malku ūdens. Tā teikt, balansam. Ar šķīstošo kafiju viss ir vēl interesantāk. Par cik tā tiek izgatavota no kafijas pupiņām bez ārējā apvalka, kas nozīmē, ka šīs kafijas kofeīna saturs ir tikai 10%, bet teobromīna ir pārpārēm, efekts no šādas kafijas ir citādāks, proti, uzmundrinājuma sajūta nav tik izteikta. Daži vispār nejūt tā saukto “kofeīna spērienu” pēc izdzertas šķīstošās kafijas tases, bet toties var apgalvot, ka miegainības sajūta parādās daudz ātrāk. Paradokss: jā kāds tavs kolēģis, šķīstošās kafijas mīļotājs, saka, ka efekts no rīta kafijas ir nevis iet un darīt, bet gan tieši pretēji – miegs nāk vēl vairāk, tagad Tu zini, ka tas ir sastāvā esošā teobromīna dēļ. Interesants fakts: šoferi – tālbraucēji īpaši ir iecienījuši tieši šķīstošās kafijas dzērienus (3in1 un tml.), ko ir viegli un ātri pagatavot termokrūzēs. Viņi paši pat ir izdomājuši teicienu “30tā kilometra efekts”, proti, sakritība ir tāda, ka, izdzerot krūzi šķīstošās kafijas dzēriena, aptuveni pēc 20 minūtēm jeb 30 nobrauktiem km sāk parādīties neliela miegainība, kas ilgst aptuveni 1 stundu. Zinu, izklausās mazliet baisi. :D Šādos gadījumos ir īpaši ieteicams paralēli kafijai dzert arī ūdeni. Tīri vienkārši, lai negribētos gulēt. Labs padoms ir aizstāt šķīstoši kafiju ar stipru, melnu tēju. Tās sastāvā ir liels daudzums kofeīna, taču teobromīna nav vispār. Ir arī citi iemesli, kāpēc kafijas mīļotājiem ir ieteicams vienmēr tuvumā turēt ūdens glāzi. Garša. Pēc katra izdzertā ūdens malka kafija garšos kā pirmoreiz, t.i., dzerot kafiju bez ūdens, katrs nākamais malks zaudē savu garšu un vairs neliekas tik izcils. Tātad, ūdens attīra garšas kārpiņas un ļauj pilnvērtīgi izbaudīt katru kafijas malku. Normalizēts asinsspiediens. Tiem, kam mazliet bail dzert kafiju tieši šī iemesla dēļ, ka tā paaugstina asinsspiedienu un rada sirdsklauves, kas iet roku rokā ar nesaprotamu trauksmes sajūtu, ūdens būs glābiņš, jo vājina kofeīna iedarbību. Žilbinošs smaids. Mēs visi zinām, ka kafija satur pigmentu, kas iekrāso zobu emalju, taču, ja katram kafijas malkam sekos malks ūdens, pigments nepaspēs absorbēties zobu emaljā un, līdz ar to, nepadarīs tos dzeltenīgus. *Kofeīns ir metilksantīnu grupas alkaloīds un pasaulē visvairāk lietotā psihotropā viela. **Teobromīns ir rūgts alkaloīds, kas tiek iegūts no kakao koka. Tas pārsvarā ir sastopams šokolādē un citos pārtikas produktos. Avoti: http://hitrostigizni.ru/pochemu-kofe-obyazatelno-nado-zapivat-vodoj/ Comments are closed.
|
|