Vai esat kādreiz atstājuši labu strēķīti savas algas vienas vienīgas kafijas tases dēļ? Vai esat aizdomājušies, cik daudz naudas cilvēki būtu gatavi samaksāt par patiešām ekskluzīvu kafiju? Un galu galā – kura tad ir pasaulē dārgākā kafija un kas veido tās cenu? Šis ir stāsts par neapšaubāmu kafijas luksusa čempioni, kuras dārdzības iemesli patiesībā nav nedz krāšņi, nedz daudzu gaumei tīkami. Šis ir stāsts par Kopi Luwak.
Kopi Luwak kafija tiek saražota, galvenokārt, Indonēzijā, Filipīnās un Taizemē. No savvaļas civetkaķiem ik gadu tiek ievākti aptuveni 500 kg pupiņu. Salīdzinoši nesen pēc šīs kafijas krasi pieauga pieprasījums, taču civetkaķu “produkcijas” apjomi joprojām ir ierobežoti. Šī paša iemesla dēļ pēdējo gadu laikā būtiski pieauga civetkaķu audzēšana to saimniecībās. Unikālās kafijas slava izplatījusies tālu pasaulē pēc tam, kad šo dzērienu pagaršojuši nīderlandiešu kolonisti un aizveduši sev līdzi. Mūsdienās Luwak ir aktuāls gardēžu trends Ņujorkā, Parīzē, Madridē un Londonā, kā arī šo kafiju augstu novērtējot pat Lielbritānijas karaliskā ģimene.
Atšķirībā no citiem kafijas veidiem, Kopi Luwak var sastāvēt no teju jebkuras šķirnes kafijas pupiņām, tāpēc atšķirties var arī kafijas garša; lielu lomu spēlē arī grauzdēšanas īpatnības, kas ne visur ir vienādas. Taču kā garšo izslavētā un mežonīgi dārgā civetkaķa mēslu kafija? Kafijas industrijas speciālistu vidū valda vienprātība, ka tās garša nav no labākajām. Izrādās, ka Kopi Luwak ekstrēmo cenu veido ne jau tās garšas vai smaržas īpatnības, bet tieši pats ekskluzīvais un neparastais pupiņu iegūšanas veids. Kā baudīt šo dzērienu? To, protams, vēlams dzert tīru - bez cukura un citām piedevām. Vēlams ne uzreiz pēc kārtīgas maltītes un arī tukšā dūšā ne. Turklāt tas jādara diezgan ātri. Ilgi sēdēt un meditēt uz dārgo dzērienu nav ieteicams, jo atdziestot kafija sāk zaudēt savas unikālās īpašības. Tās smarža tek atzīta par diezgan patīkamu, savukārt tās garša tiek raksturota kā nedaudz skābena un mutē ilgi paliekot spēcīga pēcgarša. Šie komentāri, starp citu, nāk no kāda šīs kafijas baudītāja te pat Rīgā! Labu laiku atpakaļ, precīzāk - 2011. gadā, kad es vēl biju 1. kursa studente, šo kafiju, kā izrādās, bija iespēja baudīt tepat Rīgā - kādā mūzikas veikalā - kafejnīcā. Biju patīkmi pārsteigta, uzzinot ko tādu, jo, intervijā lasot, tolaik bijām pirmie un vienīgie Baltijā, kuri piedāvāja šīs jaunās garšas sajūtas. Apņēmības pilna, ar kafejnīcu šorīt sazinājos, taču, diemžēl, tiku informēta, ka viņi šo grezno dzērienu nepiedāvā nu jau gadus 7. Īss bijis prieks, ko lai saka! iespējams, jo, kā viņi paši atzina intervijā, tā netika reklamēta. Avoti: http://kingstoncoffee.lv/pasaule-dargaka-kafija-kopi-luwak/ https://www.delfi.lv/archive/caur-civetkaka-zarnu-traktu-lidz-latvijai-ka-garso-pasaule-dargaka-kafija.d?id=39149965 Comments are closed.
|
|