Baristas un kafijas eksperti stāsta, ka gaumes ir dažādas un pat Latvijā pastāv atšķirības starp to, kādu kafiju cilvēki izvēlas ikdienā. Rīgā un Pierīgā biežāk dzer Cafe Latte, Cappucino un citus kafijas dzērienus ar pienu, bet, izbraucot tālāk uz reģioniem, cieņā ir tradicionālā, stipri melnā kafija un kafija ar pienu. Bet kā plašajā kafijas dzērienu klāstā atrast savējo, ja kafijas kultūrā jūtaties kā iesācēji?
Krājiet pieredzi! “Ja jūs vīnzinim pajautāsiet, kā iemācīties orientēties vīnos, viņš teiks – sāciet dzert vīnu. To pašu varētu teikt par kafiju,” iesaka kafijas eksperti. Ja cilvēks ar kafiju ir uz “jūs”, tiek ieteikts meklēt īsto garšu tur, kur tā tiek radīta – apstaigāt kafijas tirdzniecības vietas, pamazām nogaršojot visus pieejamos dzērienus un izvēloties to, kas garšo vislabāk. Kad atrasta garša, kas ir pa prātam, var painteresēties īpaši par šo kafijas dzērienu un variēt ar piena daudzumu, cukuru, dažādu garšu sīrupiem. Ceļojot ir vērts iegriezties vietējos restorānos un bodītēs un pagaršot, kā jau pazīstamo kafijas dzērienu gatavo citur. Izmēģiniet dažādus pienus “Kafijai var pievienot aukstu pienu, kas līdzsvaros kafijas temperatūru un ļaus to baudīt nekavējoties. Savukārt kafijas automātos piens tiek uzsildīts līdz ideālai 70 grādu temperatūrai. Tā ir augstākā robeža, pie kuras piens nezaudē dabisko saldumu. Karstāks piens kļūst nedaudz sīvs,” stāsta kafijas eksperts Gatis Silenieks. Ja izvēlaties kafiju ar pienu, pirms pievienot cukuru vai citus saldinātājus, ieteicams dzērienu pagaršot – ja vien neesat īpaši saldas kafijas cienītājs, iespējams, ar dabisko piena saldumu pilnīgi pietiks. Baristas iesaka eksperimentēt arī ar dažādiem pieniem. Tirdzniecības vietās pieejamais klāsts ir daudzveidīgs – no ierastā govs piena līdz dažādiem bezlaktozes un augu pieniem. Tie mainīs arī kafijas garšu, tāpēc te paveras plašs lauks eskperimentiem. Eksperimentējiet ar sīrupiem Ierastā cukura vietā kafijai iespējams pievienot sīrupus ar dažādām garšām, no kurām populārākās ir vaniļa un karamele. Sīrupu, putukrējuma un dažādu garšu piedevu mode nāk no ASV, bet nu jau tas ir kafijas tirdzniecības vietu standarts visā pasaulē. “Kafijas ar dažādu garšu piedevām savulaik radušās nekvalitatīvas kafijas garšas uzlabošanai, jo cukurs un cukura sīrupi ir sliktas kafijas labākie draugi – ja kafija ir ļoti, ļoti rūgta, sīrupi padara to par baudāmu dzērienu. Tomēr ar katru gadu šie dzērieni kļūst aizvien populārāki, un diez vai tuvākajā laikā kaut kas mainīsies. Cilvēkiem patīk eksperimentēt, un kafijas krūzēs tiek miksēts viss, ko vien fantāzija spēj radīt,” stāsta Gatis Silenieks. Uzspēlējiet kafijas spēli! Ja esat nolēmuši gatavot kafiju mājās, tā ir lieliska iespēja paspēlēties ar kafijas stiprumu, ūdens daudzumu un citiem parametriem, kas ietekmē kafijas garšu. “Nopērciet divas dažādas kafijas un pagatavojiet tās identiskos veidos – šādi kafijas pupiņu garšas vērtē pat profesionāļi, kad jāizvēlas viena šķirne no vairākām. Ir simtiem kafijas pagatavošanas veidu, tāpēc uztveriet šo kā aizraujošu spēli vai zinātnisku eksperimentu, un pat ierastā kafija jums var sagādāt daudz patīkamu pārsteigumu,” iesaka Gatis Silenieks. Kafijas spēlei ir vairāki svarīgi elementi.
“Iegūt atkārtoti identisku garšu ar paša roku gatavotai kafijai ir baristas augstākā pilotāža. Tādēļ, ja vēlaties ik dienu dzert savu iecienīto kafiju ar nemainīgu garšu, visuzticamākais tomēr būs kafijas automāts. Tajā jau iepriekš ir uzstādīta baristas izstrādāta un pārbaudīta kafijas recepte – kafijas pupiņas tiek samaltas nepieciešamajā malumā, piens tiek uzkarsēts precīzi noteiktajā temperatūrā un sakuļ perfektu putu, tādējādi nodrošinot nemainīgi sabalansētu un baudāmu iecienītās kafijas garšu ik dienu,” skaidro eksperts, barista Gatis Silenieks. Mēs viņam pilnība piekrītam – nekas nav izcilāks par kafijas automātā pagatavotu kafiju no tikko maltām kafijas pupiņām. Turklāt gandrīz nav jāiesaistās kafijas pagatavošanas procesā. Vien nospiediet pogu un, kamēr tik pagatavota jūsu ik dienišķā kafijas tasīte, jūs varat ļauties citiem ne mazāk svarīgiem ik rīta rituāliem. Avots: https://www.narvesen.lv/kafija/kafijas-klubs/kafijas-testesana Comments are closed.
|
|