Pasaki, kādu kafiju Tu dzer, un es pateikšu, kāds esi Tu! Nav nekāds jaunums, ka pēc kafijas izvēles un tās baudīšanas veida var atklāt cilvēka personību. Šoreiz es ne tikai pastāstīšu par ideālu kafijas pagatavotāju personām, kurām patīk to baudīt vienatnē, bet arī noslēgšu blogu rubriku par bez-biezumu kafijas dzērieniem.
Ja Tu izbaudi pašrocīgu kafijas brūvēšanas procesu no sākuma līdz galam, tad Hario V60 kafijas pagatavošanas metode ir domāta Tev! Hario V60 - maza, eleganta, universāla kafijas pagatavošanas ierīce, kas turklāt ir teicama dāvana ikvienam, kurš mīl baudīt izcilas garšas kafiju. Pateicoties tam, ka kafija tiek pagatavota pa taisno krūzē, tas būs perfekts biedrs tiem, kas izbauda savu kafiju vienatnē. Kā smej’ – vieglā lietošana un kopšana varētu padarīt šo kafijas pagatavotāju par vecpuiša labāko draugu. Japāņu uzņēmums Hario ir zināms ar to, ka tas nedzenas pakaļ modes tendencēm, jo tas pats tās rada. Sākotnēji V60 tika izgatavots no keramikas vai stikla, vēlāk plastmasas un mūsdienās diezgan populārs ir tieši no metāla (vara) pagatavotais, jo tas ir praktisks kafijas pagatavotājs gan mājās, gan ceļojumos. Vienkāršais, tomēr inovatīvais filtra dizains ļauj pagatavot lieliskas garšas kafiju, neprasot īpašu pieredzi. Arī tā konusa forma nav nejaušība. Kafijas pagatavotājs Hario V60, kas ieguvis vairākas balvas par saviem dizaina risinājumiem, ieguvis savu nosaukumu pateicoties savai konusveida formai 60 grādu leņķī, kas ir kā radīta tieši maltas kafijas ekstrakcijai. V60 filtra centrā esošais caurums ļauj pilnībā kontrolēt kafijas pagatavošanas procesu. Pats kafijas pagatavotājs ir spējīgs izvēlēties kafijas apliešanas plūsmu uz kafijas, un tās brūvēšanas laiku. Tas nozīmē, ka Tu vari mainīt brūvēšanas laiku un eksperimentēt. Šis pagatavošanas veids ir ātrs, jautrs un viegls. Izmantojot Hario V60, viss kafijas pagatavošanas process aizņems ne ilgāk kā 3 minūtes. Ievieto papīra filtru, pievieno maltu kafiju, pārlej ar karstu ūdeni un kafija caur filtru nonāks tieši tasītē. Tieši TIK vienkārši tas ir! Šī kafija atšķiras no citām metodēm ar stabilu un tīru garšu, ko nodrošina ļoti plānie filtri. Ar šo pagatavošanas metodi varēsi ļaut varu eksperimentēšanai ar ūdens temperatūru, maluma pakāpi un kafijas pret ūdeni proporciju. Lai pagatavotu kafiju ar V60, Tev būs nepieciešams:
Baudi izcilas garšas kafiju, sekojot šiem 8 soļiem:
Avoti: https://www.kafijasdraugs.lv/blogs/esat-nogurusi-no-kafijas-biezumiem/ https://www.kafijasdraugs.lv/blogs/hario-v60-kafijas-pagatavosanas-gids/ https://www.esmilukafiju.lv/collections/bruvriki/products/v60-filtra-trauks-stikla-sarkans-vdg-02r Iespējams, šī ir pēdējā karstā nedēļa šovasar, tāpēc izmantošu iespēju vēl pēdējo reizi aprakstīt vienu no aukstajiem kafijas dzērieniem.
Šoreiz tā nebūs grieķu Frappe vai kafijas kokteilis ar ledu. Ja esi cītīgs manu blogu lasītājs un atceries vienu no maniem vecajiem ierakstiem par Londonas modernākajiem kafijas dzērieniem, tad noteikti atceries, ka viens no tiem bija Cold Brew jeb auksti brūvētas kafijas pagatavošanas metode. Toreiz šo tēmu aprakstīju tikai mazliet. Rakstā varēji uzzināt vien to, ka šāds dzēriens eksistē un, ka tā pagatavošanas laiks ir līdz pat 24h. Šoreiz pastāstīšu vairāk. Patiesībā, nekāda augstākās pilotāžas kafijas pagatavošanas māksla tā nav. Cold Brew nozīmē sajaukt ūdeni ar malto kafiju un atstāt to iesūkties no 12 līdz 24h. Dažos avotos tiek lēsts, ka pat līdz 36 stundām. Izskatās, ka ar šo dzērienu ir kā ar vīnu – jo ilgāk noturēts, jo labāks. Vēlāk to var baudīt aukstu, taču drīkst arī uzsildīt. No veselības skatu punkta: aukstās pagatavošanas metode ir īpaši piemērotas tiem kam ir problēmas ar parastas kafijas pārstrādi vēderā vai tiem, kas vienkārši grib kaut ko atsvaidzinošu karstā dienā. Tā kā metodē netiek izmantots karstais ūdens kafijas pagatavošanā – skābums ir mazāks, līdz ar to šīs metodes pagatavotā kafijas garša ir maiga, līdzsvarota ar nelielu, dabīgu saldenumu. Lai pagatavotu šo kafiju Jums nevajadzēs nekādus speciālus piederumus, vajadzēs tikai kādu trauku. Un viss! Vari to pagatavot pat mājās vai birojā. Viss, kas tev būs nepieciešams:
Pagatavošana:
Avoti: https://www.kafijasdraugs.lv/blogs/esat-nogurusi-no-kafijas-biezumiem/ https://www.paulig.lv/lv/viss-par-kafiju/cold-brew-citada-auksta-kafija Ja vēl neesi uzkrājis nepieciešamos vitamīnus un norūdījies gaidāmajai rudens sezonai, ir pēdējais laiks rīkoties lietas labā. Šoreiz nerunāsim par augļiem un dārzeņiem, bet gan par galveno bloga aizsākšanas iedvesmas avotu – kafiju. Kafijai tiek piedēvētas visdažādākās īpašības – gan organisma nodrošināšana ar nepieciešamo adrenalīna daudzumu cīņai pret nogurumu, gan ķermeņa imunitātes stiprināšana pret asinsvadu slimībām. Tiek pat uzskatīts, ka šis dzēriens ir pat spējīgs pagarināt cilvēka mūža ilgumu. Vai kafija ir laba vai slikta? Cik daudz kafijas dienā ir ieteicams? Izlasot šodienas blogu, uzzināsi mazliet citādāku skatījumu uz šo dzērienu, jo šodienas raksts ir aprakstīts no veselīga dzīvesveida piekritēja skatu punkta: “Domas par kafiju bieži vien dalās. Katram ir savas vajadzības un vēlmes. Tāpat, kā ar uzturu, arī uz kafijas jautājumiem bieži vien jāatbild ar “atkarīgs no…”. Ir cilvēki, kuriem kafija var būt veselīga. Citiem tā var izraisīt dažādas problēmas. Ne visi kafiju pārstrādā vienādi, daži to pārstrādā ātrāk, daži lēnāk. Tiem, kuri kafiju pārstrādā lēni, nevajadzētu to dzert lielos daudzumos, jo var rasties problēmas ar miegu, paaugstināts asinsspiediens un citas veselības problēmas, jo īpaši sievietēm. Tiem, kuri kafiju pārstrādā ātri, kafija var pat uzlabot veselību. Ir pierādīts, ka kafija uzlabo sportisko un mentālo sniegumu. Pētījumi parāda, ka kafija samazina noteiktu vēžu iespējamību, otrā tipa diabēta risku un, iespējams, pat pasargā no priekšlaicīgas nāves un asinsvadu slimībām. Mēs mantojam četrus kofeīna gēnus. 40% cilvēku kafiju pārstrādā ātri (ar diviem ātrajiem gēniem), 45% cilvēku kafiju pārstrādā ne ātri, ne lēni (viens lēnais un viens ātrais gēns). 15% cilvēku ir divi lēnie gēni, kuri pārstrādā kofeīnu lēni. Kā to noteikt? Iespējams jau zini, cik labi pārstrādā kafiju pēc tā, kā jūties, to iedzerot. Vēl viens variants ir veikt DNS testu. Mūsdienās lielāka problēma ir tajā, ko un cik daudz mēs kafijā liekam iekšā, nekā tas, cik kafija ir laba vai slikta. Ja dzer kafiju, noteikti izvēlies melno. Citu veidu kafija vairāk ir kā deserts, nevis kafija, saturot daudz cukura un kaloriju. Esi piesardzīgs ar to, cik daudz saldinātājus un cukuru lieto ikdienā. Jāpiemin, ka govs piens kafijā neļauj ķermenim uzsūkt polifenolus (antioksidanti). Cik daudz kafijas būtu ieteicamais limits? Divas līdz trīs krūzes vai 200-300mg kofeīna dienā ir pieņemams daudzums, lai gūtu tās labumus un neradītu riskus. Šie noteikumi neattiecas uz enerģijas dzērieniem un kofeīna tabletēm. Šos produktus ieteicams nelietot. Kafiju nevajadzētu dzert arī pēc plkst. 12:00. Kafijas dzeršana vēlu pēcpusdienā var ietekmēt tava miega kvalitāti un iemigšanu.” Avots: https://www.cfozo.lv/?p=5368 Lūk, arī jau trešais vasaras mēnesis, var teikt, tuvojas beigām, tomēr, vasara vēl nebūt nav galā un daudz ko vēl jāpaspēj paveikt. Kādam varbūt ir pienācis laiks apdomāt savu ikdienas dzīvi. Kādam vasaras darbu sarakstā vēl ir palikušas neizdarītas lietas un neapmeklētas vietas, kādam jāpaspēj sapirkt visu skolai, vēl kādam tas ir laiks doties iegādāties rudens kolekciju jaunumus.
Mums arī ir jaunumi! Esam papildinājuši mūsu nomas sortimentu ar diviem jauniem Nivona kafijas automātiem. Ja tos vajadzētu raksturot 3 vārdos, tie noteikti būtu: “skaists, vienkāršs un ļoti daudzpusīgs”. Nivona ir viens no jaunākajiem kafijas automātu ražošanas uzņēmumiem tirgū, tomēr īsā laika posmā tas kļuvis populārs. Šo uzņēmumu dibināja 2015. gadā trīs kafijas cienītāji: Pīters Vaildners, Toms Meiers un Hanss Errmans. Viņi atrisināja problēmu, nodrošinot profesionālu kafijas pagatavošanu un ideālu kafiju visiem par pievilcīgu cenu. Šis Vācijas uzņēmums ražo jaunākās tehnoloģijas augstas kvalitātes kafijas automātus. Nivona kafijas automāti izceļas ar to izturību, izcilu minimālu dizainu, komfortu un Šveices produktu augstākajiem standartiem. Vairāk informācijas par tehniskajām specifikācijām lasi ŠEIT. Kādēļ tavā birojā ir jābūt tieši Nivona? Jo mēs zinām, ka Latvijā lielākā daļa darba devēju ir biroji ar nelielu darbinieku skaitu, turklāt, tie paši bieži vien mēdz strādāt no mājām vai sabiedriskām vietām. Mēs esam saskārušies ar klientiem, kuri labprāt vēlētos savā birojā kafijas automātu, bet nevar patērēt minimālo kafijas pupiņu kilogramu skaitu, lai saņemtu kafijas automātu lietošanā bez maksas. Protams, ja nav vēlme izdzert dienā 10 krūzes kafijas. Tāpēc mēs piedāvājam risinājumu –automāts, kuru uzstādīsim par brīvu, ja birojā patērēsiet tikai 4kg kafijas pupiņu mēnesī. Ja arī šis kilogramu skaits tevi sākumā satrauc, tici man, mēs zinām – pat birojos, kuros cilvēki it kā nedzer kafiju, ir pierādīta tendence, ka kafiju drīz vien sāk dzert VISI. Un nav nekāds brīnums, jo garda latte sanāk ar 1 pogas spiedienu. Sākumā dzersi tikai vienu kafijas krūzi no rīta, jo kas varētu būt labāk kā sākt dienu ar garšīgu, aromātisku kafiju? Drīz vien sekos arī otrā latte vai cappucino. Kad darba diena jau ritēs pilnā jaudā, sekos “pēcpusdienu kofeīna deva”. Ja esi no švakajiem kafijas dzērājiem un nodomāji, kā var dienā izdzer 3 krūzes, tad informēju - ir veikti vairāk nekā 200 pētījumi, kas veltīti kafijas lietošanas ieradumiem un ietekmei. Viens kafijas lietotājs dienā, vidēji, izdzer 2.6 krūzes kafijas un izrādās, ka izdzert 3 līdz 4 kafijas tases dienā ir pat ieteicams. Varu pačukstēt, kas vēl nāk par labu veselībai un ir brīnišķīga kombinācija ar kafiju - tie ir augļi! Vitamīniem bagāti, sulīgi un DAUDZ, un tieši šobrīd Birojs.lv atkal jaunajiem kafijas automātu nomas klientiem piedāvā šī gada populārāko piedāvājumu – “FRUTEĪNS”. Līdz oktobra beigām noslēdz kafijas automātu nomas līgumu ar Birojs.lv un saņem 10kg augļu grozu katru nedēļu, veselu mēnesi no vietas. Vairāk par kampaņu "FRUTEĪNS" lasi ŠEIT Ir klāt kārtējā piektdiena un, pateicoties drūmajiem laikapstākļiem, noskaņojums lielākajai daļai no jums varētu būt diezgan melanholisks. Varu derēt, ka viss, ko šodien vēlies darīt ir ietīties pledā un sēdēt dīvānā ar lielu kafijas krūzi. Runājot par kafiju, mūsu “bez-biezumu” kafijas pagatavošanas veidu rubrika vēl nav galā. Šodien pastāstīšu tev par savu mīļāko kafijas pagatavošanas veidu, kuru izmantoju jau gadiem – kafijas pagatavošanu Moka Pot espreso aparātā – kanniņā. Moka Pot ir vislabākā izvēle tiem, kas vēlas pamosties ar spēcīgu espresso tipa enerģijas lādiņu. Klasiskais Moka kafijas pagatavotājs jāuzliek uz plīts un, izmantojot tvaika spiedienu, ūdens tiek izspiests caur malto kafiju. Pat ja izdzisīs elektrība, Tu tā pat spēsi remdēt slāpes pēc kafijas. Derēs gan gāzes, gan elektriskajai, gan arī indukcijas plītij. Vislabāk pielietojams pagatavojot mazus daudzumus stipras kafijas, kas ir vistuvākais īstam espresso, lai gan, atzīšos, es šajā aparātā pagatavoto porciju izmantoju sev vienai un klāt pievienoju arī mazliet piena. Moka aparāts ir dzimis Itālijā. 1880-to gadu beigās. Tas tika radīts ar mērķi paātrināt kafijas pagatavošanas procesu. Tolaik espresso kafijas automātu varēja sastapt tika bāros. Nedaudz vairāk kā 100 gadus vēlāk esošo kafijas automātu būtiskus uzlabojumus un rūpniecisku ražošanu uzsāka inovators no Milānas Luigi Bezzerra, kā rezultātā sākās būtisks kafijas lietošanas uzplaukums. Kafija kļuva par ļoti populāru dzērienu, taču ne visi to varēja atļauties ik dienas malkot bāros. Vēl jo vairāk – dārgos bāriem paredzētos espresso kafijas automātus iegādāties pašu vajadzībām. Dažus gadus vēlāk šī problēma tika atrisināta ar, es teiktu, ģeniālu izgudrojumu. Itālis Luigi De Ponti izgudroja Moka kafijas kannu un Alfonso Bialetti aizsāka masu tirdzniecību. Līdz pat šodienai zīmola Bialetti ir viens no pasaulē atpazīstamākajiem Moka kafijas kannu ražotājiem. No 1933. gada Moka kafijas kannas dizains praktiski nav mainījies. Tā oriģinālā forma ir astoņstūra forma, taču mūsdienās ir iespējams iegādāties visdažādāko formu, stilu, krāsu un izmēra aparātus (to izmērs tiek noteikts pēc tā, cik personām var tikt pagatavota espresso kafija, piem.: 1 – 18 pers.). To ir grūti sajaukt ar citām kafijas pagatavošanas ierīcēm. Lieliska, intensīva garša. Dzēriens, kas nes prieku jau vairāk nekā 80 gadus.
Īsumā, apakšējā traukā ielej ūdeni, vidējā daļā (piltuvē) ieber 2-3 tējkarotes maltas kafijas, uzskrūvē virsū augšējo daļu un liec kanniņu uz plīts. Gaidi, kad augšējā daļa būs piepildījusies ar kafiju. Šo procesu nevar palaist garām, jo pēc brīža ir dzirdama vārīšanās skaņa. Noteikti neaizej pārāk tālu, jo brīdī, kad kafija ir gatava, apakšējā aparāta daļa kļūst tukša (viss ūdens kopā ar kafiju pārceļas uz augšējo daļu) un, ja laicīgi nenoņemsi aparātu no plīts, pastāv iespēja, ka tas sadegs un būs nelietojams.
Par aparāta kopšanu: Mokas kafijas aparāts ir jāmazgā ar siltu ūdeni, īpašu uzmanību pievēršot filtram un gumijas blīvēm, bet nekādā gadījumā ne ar mazgāšanas līdzekļiem. Avoti: https://www.kafijasdraugs.lv/blogs/esat-nogurusi-no-kafijas-biezumiem/ https://mysicily.wordpress.com/2012/11/20/la-moka-caffettiera/ Vasaras svelme izskatās, ka lēnām sāk atkāpties un tas nozīmē, ka parunāties par karstas kafijas tasīti būs īsti vietā. Atceries rakstu par Chemex filtra kafijas aparātu? Tad lūk, tas nebūt nav vienīgais veids kā pagatavot kafiju bez biezumiem. Šoreiz apskatīsim kafiju, kura ir pagatavota ar Franču presi. Metode, kura, Iespējams, ir vispopulārākais un iecienītākas bez-biezumu kafijas pagatavošanas veids. Tās noslēpums ir tās vienkāršums – saprotams un komfortabls kafijas aparāts, kurs, turklāt, ir pieejams par ļoti labu cenu. Tam nav nepieciešami atsevišķi filtri. Viss, kas tev ir jādara, lai pagatavotu dzērienu: ieber maltu kafiju traukā, aplej kafiju ar karstu ūdeni, apmaisi biezumus un pabīdi virzuli uz leju par apmēram pusotru centimetru, lai biezumus klātu ūdens. Ļauj tai ievilkties 5 minūtes, tad nospied virzuli gandrīz līdz pašai lejai, lai nošķirtu biezumus un ūdeni. Šī metode lieliski ļauj kontrolēt kafijas pagatavošanas procesu un iegūt bagātīgu kafijas garšu. Vispiemērotākais kafijas veids Franču presei ir smalki samaltas jeb IN-CUP kafijas pupiņas. Šī metode ir perfekta lielai kafijas cienītāju kompānijai, jo iespējams pagatavot līdz 8 tasītēm vienā reizē.
Ja tava biroja virtuvē ir Franču prese, iegādājies maltu kafiju no mūsu sortimenta un baudi svaigi pagatavotu, aromātisku kafiju jebkurā laikā!
Avoti: https://kafijaspasaule.lv/index.php?route=tltblog/tltblog&tltpath=blogs&tltblog_id=4 https://www.kafijasdraugs.lv/blogs/esat-nogurusi-no-kafijas-biezumiem/ https://en.wikipedia.org/wiki/French_press Brīvdienas un atvaļinājums pilnīgi noteikti ir visbiežāk lietotie vārdi pēdējā mēneša laikā. Un nav jau nekāds brīnums – vasara vienmēr bijusi un būs populārākais laiks, kad doties pelnītā atpūtā, lai uzņemtu D vitamīnu un palielinātu endorfīna līmeni. Tici man, es zinu. Arī es katru dienu esmu priecīgu muti, jo aiz loga ir vasara!
Ja kaut reizi esi aizdomājies, vai brīvdienas ir iespējams izgaršot, tad mēs, kā reiz, tev piedāvājam nobaudīt īstenu atvaļinājuma garšu un es te nerunāju par arbūzu un ogām, bet gan par iespēju tās izgaršot savā kafijas tasītē. Pavisam neilgu laku atpakaļ esam nākuši klajā ar 4 jaunām MONO kafijas garšām, kuras papildina mūsu private label zīmola Freschezza sortimentu. Sākšu uzreiz ar skaidrojumu, kas tad ir šis intriģējošais “mono”. Mono ir viens pupiņu veids (mūsu gadījumā visas ir 100% Arabika) no 1 konkrēta reģiona un no 1 konkrēta ražotāja. Freschezza gadījumā, no šiem saulainajiem reģioniem:
Kafijai, gluži kā vīnam, ir savi degustēšanas un novērtēšanas rituāli, turklāt šim dzērienam piemīt patiesi daudz un dažādi aromāti. Mūsu pašu eksperti ir veikuši neskaitāmas dažādu reģionu kafijas degustācijas un ir atzinuši, ka no izvēlētajiem reģioniem nāk pašas labākās un ar garšu bagātākās kafijas pupiņas. Un ne tikai mūsu eksperti: informācija par izvēlēto reģionu kafijas pupiņu augsto (varētu pat teikt, ka luksus) kvalitāti ir plaši pieejama katram interneta lietotājam. Zemāk lasi, kādas garšas nianses tev piedāvā katrs no reģioniem:
Vai esam tevi iekārdinājuši? Negaidi un pasūti jau šodien! Iegādāties MONO garšas vari ŠEIT Šoreiz, kā solīju, būs raksts par turku kafiju. Iesākumam dosimies pagātnē un apskatīsim tās vēsturi – kas tā ir un kur tā radusies. Turku kafijas izcelsmi saista ar Etiopiju un Jemenu. Līdz 15. un 16. gs. beigām tā bija izplatīta jau līdz Kairai un Mekai. Šādi pirmās kafejnīcas atklāšanu Konstantinopolē apraksta osmaņu hronists Ibrahims Pečevi “ Līdz pat 962. gadam Augstajā, Dieva aizstāvībā esošajā Konstantinopoles pilsētā, kā arī visās Osmaņu zemēs nebija nevienas kafejnīcas. Tajā pat gadā brālis vārdā Hakams no Aleppo un jokdaris Šams no Damaskas ieradās pilsētā un abi atvēra lielu veikalu rajonā ar nosaukumu Tahtalkala, kur sāka kafijas piegādi. ” Turcijā turku kafiju sauca kahve, bet pēc 80iem gadiem, kad valstī sāka importēt šķīstošo kafiju, lai atšķirtu, to sauc par türk kahvesi jeb turku kafija. Kafija ir tik spēcīgi iesakņojusies Turcijas kultūrā, ka turku valodā brokastis sauc par kahvaltı jeb “pirms kafijas”. Tomēr pēdējos gados turku kafiju popularitātes ziņā pārspēj tēja, šķīstošā kafija un citi mūsdienīgi kafijas paveidi. Savukārt Arābu valstīs, turku kafija joprojām ir pats izplatītākais kafijas veids un tur to sauc par arābu kafiju vai par šami kafiju, jo tā nākusi no Levantas arābiem, kas to sākotnēji ieveda Konstantinopolē. Arābu valodā gandrīz nelieto apzīmējumu turku kafija, jo to visbiežāk sauc par ēģiptiešu, libāņu, irākiešu u.c. kafiju, lai izceltu kādas īpašas vietējās tradīcijas tās pasniegšanā, garšas niansēs u.tml. Tātad, skaidra lieta, ka cilvēki dzēra kafiju arī pirms kafijas automātiem. Kā viņi to pagatavoja? Lūk, vienkārša metode, kas uzlabos jūsu kafijas dzeršanas pieredzi. Šis ir iecienītākais kafijas pagatavošanas veids Austrumeiropā un Indonēzijā. Tā tiek dēvēta arī par kovboju kafiju un reizēm par kalnu kafiju. Jums būs nepieciešama:
Gatavošanas laikā ūdens, maltā kafija un cukurs tiek vienu vai vairākas reizes uzvārīts. Pagatavotā kafija tiek ielieta nelielās krūzītēs, nefiltrējot to. Biezumi pēc kāda laika nostājas krūzītes dibenā, un tās saturs paliek tīrs, ja vien nemēģināsiet izdzert pēdējos divus malkus.
Apkārt ir tik daudz dažādu veidu kā pagatavot kafiju, tik daudz kafijas garšu un maisījumu, tāpēc iedomājos, ka varētu tev sīkāk izstāstīt par dažiem no populārākajiem kafijas pagatavošanas veidiem. ... bet nestrebsim karstu un visu pēc kārtas! Šoreiz sīkāk apskatīsim tieši filtra kafiju. Jā, to pašu, ko vēcāki dzēra deviņdesmitajos un, kas ir atgriezusies atpakaļ moderno dzērienu pasaulē, tikai daudz mūsdienīgākā veidolā. Filtra kafijas automāti ir vispopulārākie kafijas aparāti un tādus iespējams atrast ikvienā birojā, kafejnīcā, restorānā un citur. Šādu aparātu priekšrocība ir to darbība. Kafijas pagatavošana ir ļoti vienkārša, tīra un ir diez gan viegli kontrolēt kafijas stiprumu. Tā trūkums ir tas, ka filtra kafijai trūkst pilnās garšu buķetes un eļļu, kas padara kafiju lielisku. Tāpat ir sarežģīti pagatavot svaigu kafiju tikai vienai personai. Tā iemesls ir papīra filtrs. Papīra filtrs ir ļoti blīvs, un tas izfiltrē eļļas, kas piešķir kafijai lielisku garšu. Taču tas neietekmē kofeīna saturu.
Šo kafijas pagatavošanas tehnoloģiju apgūt nav nemaz tik grūti. Ievieto filtru, ieber savu iecienītāko kafiju, uzlej karsto ūdeni. Viegli, vienkārši, ātri un ļoti gardi. Kafijai, kas pagatavota ar “Chemex”, ir īpatnējs aromāts un maiga garša, pateicoties ļoti biezam filtram. Sākumā vajadzēs mazliet laika lai piešautos vienmērīgu apliešanu, bet pēc tam kafijas pagatavotājs patīkami pārsteigs ar lielisku kafiju. Vienlaicīgi ir iespējams pagatavot no 3 līdz 4 kafijas tasītēm, tas būs pietiekami kafijas cienītāju ģimenei vai draugu lokam. Chemex dizains ir tik gaumīgs, ka pat iekļuvis Ņujorkas modernās mākslas muzejā. Seko līdzi bloga ierakstiem, jo nākamnedēļ pastāstīšu par Turku kafiju!
Avots: https://kafijaspasaule.lv/index.php?route=tltblog/tltblog&tltpath=blogs&tltblog_id=4 https://www.kafijasdraugs.lv/blogs/esat-nogurusi-no-kafijas-biezumiem/ Lai arī auksto kafiju vari pagatavot un baudīt cauru gadu, Tu noteikti piekritīsi, ka vasarā šis dzēriens garšo pavisam citādāk (lasīt: DAUDZ LABĀK!). Neskatoties uz to, ka laiks sevišķi nelutina, šodien piedāvāju tev 3 ļoti gardas aukstās kafijas dzērienu receptes, kuras vari pagatavot biroja ballītē.
P.S. Visu minēto, izņemot ledu un alkoholiskos dzērienus, vari iegādāties pie mums! (1) Piparmētru – šokolādes kafija Sastāvdaļas:
Uzvāri kafiju, kamēr tā ir karsta izkausē tajā šokolādi. Nedaudz atdzesē, pievieno pusi saldējuma, piparmētru sīrupu, pāris gabaliņus ledus un sablendē. Kad pasniegsi, pievieno atlikušo saldējumu un vēl ledu. Var dekorēt ar piparmētru lapām un rīvētu šokolādi. (2) Kafijas smūtijs Sastāvdaļas:
Nomizo banānu, sagriez gabaliņos, pievieno jogurtu un sablendē. Pievieno kafiju un vēlreiz sablendē. Pēc garšas pievieno kanēli un kakao. (3) Jamaikas kafija ar ledu Sastāvdaļas:
Sajauc šeikerī rumu, kafiju, liķieri un putukrējumu. Ielej lielā, dziļā glāzē, kas līdz pusei pilna ar ledu. Izdekorē ar piparmētru lapām. Avots: https://skaties.lv/izklaide/sievietei/ists-vasaras-dzeriens-auksta-kafija-tris-receptes/ |
|