Šķiet, ka daudzi cilvēki dod priekšroku stiprai un uzmundrinošai kafijai, taču bieži vien nav skaidrs, kā to pagatavot mājās, vai pat to, kas patiešām ir stipra kafija. Tas nebūt nav tik vienkārši kā piekraut tasīti ar 8 karotēm kafijas, bet tajā ir arī zinātne. Esiet gatavi atklāt šos noslēpumus?
Vai Jūs patiešām zināt, kas ir stipra kafija? Vissvarīgākā daļa ir šeit, tāpēc ir laiks apspriest, ko sauc par stipru kafiju un kādā veidā mēs no tās iegūstam enerģijas uzplūdumu. Daži uzskata, ka stipra kafija ir viens espresso ‘’šots’’. Dažiem liekas, ka tā ir kafija, kur ir daudz kofeīna. Daži sak', ka stiprai kafijai ir īpaša garša. Un visiem šiem cilvēkiem gandrīz ir taisnība. Būtībā stipru kafiju nosaka izteikta garša un augsts kofeīna saturs. Protams, nav iespējams noteikt cik daudz kofeīna ir vienā tasīte no viena malka. Sākumā tiek novērtēta kafijas garša un izskats. Enerģija no kofeīna parādīsies tikai vēlāk. Kamēr Jūs gaidāt šo enerģijas lādiņu – uzmanieties, lai netiktu pārsniegts ieteicamais 300-400 mg kofeīna daudzums dienā. Tas nozīmē, ka nav ieteicams patērēt vairāk kā 5 espresso vai 12 bundžiņas Coca-Cola. Tagad mums ir pamatzināšanas par kafijas stiprumu, kā pagatavot tasīti stipras kafijas? Galvenā stipruma sastāvdaļa – pati kafija. Loģika šeit ir vienkārša – ja izvēlaties labu kafiju, viss pārējais būs sīkums, bet ja izvēlaties sliktu, tad nekas Jums nespēs palīdzēt. Varbūt 4 karotes cukura un mazliet piena. Joks!:) Ja kafija ir bieza un mazliet rūgta, tā šķiet spēcīga. Ja mēs pievienojam pietiekami kofeīna, tas ne tikai izskatīsies, bet arī būs spēcīgs dzēriens. Kā, lai padara kafiju vēl stiprāku.
To zināt ir ļoti svarīgi. Espresso ir ļoti stipra kafija, bet pamēģiniet to padzert, kad tā 8 stundas ir atstāta uz kafijas galda. Espresso ir intensīvs un salīdzinoši stiprs, bet tā pagatavošana aizņemt tikai 30 sekundes. Tikmēr kafijas pagatavošana tasītē, izmantojot Franču presi vai mokas kanniņu ir diezgan garš process. Kofeīns ir elements, kas izdalās ūdenī, jo ilgāk kafija saskaras ar ūdeni, jo stiprāks ir Jūsu dzēriens. Savukārt reizēm, kad nevēlaties patērēt daudz laika, vienkārši pievienojiet vairāk maltās kafijas. Šādā gadījumā būtu mazliet jāpamaina kafijas attiecība pret kafiju, kas ļautu iegūt vairāk kofeīna. Pareizā (īstā) pagatavošanas metode ir stipras kafijas "atslēga". Ja jūs esat īsts kafijas cienītājs, tad zināt, ka ir vairāki kafijas pagatavošanas veidi, ne tikai krūzē pārlieta kafija. Izmantojot, piemēram, Chemex, tas nosaka, kā tiek pagatavota kafija un cik ilgi maltā kafijas saskaras ar ūdeni. V60 kafijas kafijas pagatavotājs izmanto līdzīgu principu. Izmantojot Franču presi Jūs varat ļaut kafijai ilgāk saskarties ar ūdeni, tāpēc kofeīna daudzums palielinās. Tas pats noteikums attiecas arī uz Aeropress pagatavotāju. Protams, ir arī daudz citu veidu. Avots: https://www.kafijasdraugs.lv/blogs/3-lietas-kas-nepieciesamas-lai-pagatavotu-stipru-kafiju/ Comments are closed.
|
|